Agenda

2018

Zomertentoonstelling:

Otto Treumann – Grafisch ontwerper
Met een korte inleiding door Jaap Nijstad

Otto Treumann (Fürth (Duitsland) 1919 – Weesp 2001) was een van de meest prominente en invloedrijke grafisch vormgevers in het Nederland van na de Tweede Wereldoorlog. Hij vluchtte in 1935 op zestienjarige leeftijd vanuit Nazi Duitsland naar Amsterdam alwaar een oudere broer zich reeds gevestigd had. Hij wordt er leerling aan de Nieuwe Kunstschool die in het jaar daarvoor was gestart. Er werd daar modern kunstonderwijs gegeven, geïnspireerd op de didactische theorieën van het Bauhaus in Dessau. Onder zijn medestudenten bevonden zich onder andere Benno Premsela en Jan Bons, die net als Treumann medebepalend zouden zijn voor de grafische vormgeving in het naoorlogse Nederland. Tijdens de oorlog duikt Otto onder en maakt zich, door zijn gedegen kennis van de Duitse typografie, buitengewoon verdienstelijk voor het verzet. Hij vervalst allerlei documenten die door de illegaliteit gebruikt kunnen worden.

Na de oorlog groeit Treumann al snel uit tot een van de toonaangevende grafisch vormgevers. Er ontstaat een omvangrijk en divers oeuvre dat onder meer bestaat uit posters, huisstijlen, postzegels, boekomslagen en logo’s. Zoals bij zoveel ontwerpers kent het grote publiek veel van zijn werken zonder te weten wie de maker is. De zomertentoonstelling in de synagoge in Lochem zal dan ook zeker bij de iets oudere bezoeker een gevoel van herkenning oproepen. Het oeuvre van Treumann is meermaals bekroond. Zo ontving hij de H.N.Werkmanprijs (1948), de David Roëllprijs (1970) en de Oeuvreprijs Fonds voor de Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst (1994). Otto Treumann was erelid van de Beroepsvereniging Nederlandse Ontwerpers (BNO).

De expositie geeft een dwarsdoorsnede van zijn leven en werk met zowel reproducties als originelen en kwam tot stand i.s.m. het Joods Historisch Museum in Amsterdam.

De zomertentoonstelling is geopend op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag,
van 14.00 – 17.00 uur. De expositie loopt van zaterdag 7 juli t/m zondag 12 augustus

*

Jaarprogramma 2018/2019

Zomertentoonstelling 2018 over OTTO TREUMANN
geopend op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag,
van 14.00 – 17.00 uur. t/m zondag 12 augustus<

23 september 2018 A1-Blaaskwintet 15.00-17.00 uur
Het A1-Blaaskwintet is afkomstig uit het oosten van het land. De naam A1 verwijst naar de toon waarop gestemd wordt en naar de snelweg die de woonplaatsen van de spelers verbindt.
Op hun instrumenten: fluit, hobo, klarinet, hoorn en fagot laten ze werken horen van o.a.Jan Pietersz. Sweelinck, Felix Mendelssohn Bartholdy en Antonin Dvorak. Ook klezmer komt voorbij met A klezmer wedding van Mike Curtus.

18 november 2018 Di Mechaje 15.00-17.00 uur
Di Mechaje is een Jiddische term die betekent: PLEZIER. Het programma van deze band omvat Jiddische muziek van all over the world.
Het karakter van de nummers is melancholisch, lieflijk, vrolijk, opzwepend. De standaardbezetting is accordeon, viool, klarinet en contrabas. Maar zo af en toe gaat een van de muzikanten vreemd door z’n instrument in te wisselen voor wat percussie.
Het tempo varieert sterk en ook de instrumentatie verschilt nogal eens. Dat alles staat garant voor optredens met een gevarieerd programma.

31 januari 2019 Avond van de Poëzie – organisatie Stichting Dag Lochem

17 februari 2019 Lucette van den Berg, 15.00-17.00 uur ‘A shtim fun harts’ – Jiddisch van hart tot hart
Een ode aan de liefde en de veerkracht van het hart.
Als troubadour van het Jiddische lied raakt Lucette met haar warme, melodieuze sopraan en rake teksten hart en ziel.
Zij is met haar uitbundige blonde haardos een heerlijke verschijning om naar te kijken en te luisteren. Zij brengt een programma vol passie, zelfreflectie en humor.

Febr.-maart 2019 Westerborktentoonstelling/Scholenproject
Groep 8-leerlingen uit de gehele gemeente Lochem bezoeken de in de synagoge opgestelde tentoonstelling over het leven van de Joden in Kamp Westerbork.

1 april 2019 Somerset-overdracht door Staring scholengemeenschap

14 april 2019 Elisabeth Oets, verhaal & zang, Mi Ying Chen, piano 15.00-17.00 uur Philip Mechanicus, wachten op transport
Aan de hand van fragmenten uit zijn dagboek en brieven, brengt Elisabeth Oets een hommage aan haar opa Philip Mechanicus (1889-1944) veelgeprezen, kritisch journalist bij het Algemeen Handelsblad en in 1944 vermoord in Auschwitz.. Zij heeft hem nooit gekend, maar hij leeft voort door zijn indrukwekkende oorlogsdagboek “In Depot” . Zij vertelt zijn levensverhaal vanuit haar eigen familiegeschiedenis en perspectief.

4 mei 2019 Dodenherdenking(Org. Gemeente Lochem)