AGENDA

25 januari 2024 – donderdag

Avond van de Poëzie

i.s.m. met Lovink Academie

Op donderdag 25 januari organiseert Boekhandel Lovink zoals ieder jaar de Avond van de Poëzie! Zes stadsgenoten zijn uitgenodigd om hun favoriete gedichten voor te dragen. De voordrachten worden afgewisseld met muziek door Herman Marcus en Els Dijkerman.

Van 25 t/m 31 januari vindt de landelijke Poëzieweek plaats. Gebruik deze periode om oog te hebben voor gedichten en dichters, voor taal die net iets specifieker en oorspronkelijker inzoomt op datgene wat zich binnen of rondom ons begeeft. Want ook of juist in deze tijd hebben we de verbeelding en aandacht die poëzie brengt hard nodig om vat te krijgen op werkelijkheden die zich op andere niveaus zo stellig of plat aan ons voordoen.

Het poëziegeschenk tijdens deze week is van Edward van de Vendel en heet Kom nog even kijken naar mij straks. Gratis bij uw boekhandel bij aankoop van minstens 12,50 euro poëzie, zolang de voorraad strekt.

meer info >>

Aanvang 20.00 uur

Kaarten   € 15,-

Kaarten  zijn te koop via:
• Boekhandel Lovink, Markt 18, Lochem
• Aan de kassa van de synagoge voor aanvang

of te reserveren via synagogelochem@gmail.com

februari – maart 2024  >  Westerborkproject

Een belangrijke taak die het stichtingsbestuur zich heeft gesteld is het informeren van de schooljeugd in de gemeente Lochem. In nauwe samenwerking met de afdeling Lochem van Amnesty International wordt het zogeheten “Westerborkproject” uitgevoerd. Leerlingen van de groepen acht van de basisscholen, uit de gehele gemeente Lochem, worden in de maanden maart en april geïnformeerd over wat er in de Tweede Wereldoorlog met de Nederlandse Joden is gebeurd. 

Er wordt om te beginnen les op een school gegeven. Daarna bezoeken de leerlingen een in de synagoge opgestelde tentoonstelling over het leven van de Joden in Kamp Westerbork. Ter afsluiting worden zij begeleid bij een bezoek aan het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De Stichting ”Synagoge Lochem” stelt zich garant voor de – niet geringe – kosten van dit project. Voor de bestrijding van de kosten van haar werk is de stichting afhankelijk van donaties en giften. 

Westerborkproject  [groep 2016]

21 maart 2024  >  Stoeien met Bach

Rien Wulffraat, piano en Cees Wormeester, bas improviseren op de muziek van Bach
Voor rasmuzikanten Rien Wulffraat, pianist en Cees Wormeester, bassist is de muziek van J.S. Bach nog steeds een grote inspiratiebron. En dat willen ze graag laten horen. Na het succes van 2023, voor de tweede keer Stoeien met Bach.

Aanvang 20.00 uur
Kaarten   € 15,-
Kaarten:
• Aan de kassa van de synagoge voor aanvang, zolang er plaats is!
• of direct online

Rien Wulffraat, pianist en Cees Wormeester, bassist

4 april 2024 – donderdag

Trio Meyn Freyd

Klezmer muziek door Cornelie Wannee (viool), Rien Wulffraat (accordeon) en Niek Hietbrink (bas).

Aanvang: 20.00 uur

Kaarten à € 15,- zijn te koop via:
• Boekhandel Lovink, Markt 18, Lochem
• Aan de kassa van de synagoge voor aanvang

of te reserveren via synagogelochem@gmail.com

3 mei 2024 – vrijdag

Ekatarina Levental – Schoppenvrouw

Ekaterina vertelt het verhaal van haar oma, en 4 vrouwen van dezelfde generatie: Anne Frank, Marilyn Monroe, Maria Callas, Ulrike Meinhof en Dora Gorohovskaya. 5 iconen, 5 thema’s, 5 clichés en 5 vrouwen, complex en ongrijpbaar.Schoppenvrouw toont de kracht van deze legendarische vrouwen, die zich vrijvochten van het lot. En met succes. Maar dat succes werd een legende die hen – opnieuw – gevangen hield. Schoppenvrouw laat het gevecht tussen mens en legende zien, en hoe deze krachtige vrouwen dàt gevecht verloren.

Aanvang: 20.00 uur

Kaarten à € 20,- zijn te koop via:
• Boekhandel Lovink, Markt 18, Lochem
• Aan de kassa van de synagoge voor aanvang

of te reserveren via synagogelochem@gmail.com

4 mei 2024  – Dodenherdenking (Org. i.s.m. Gemeente Lochem)en – Namen lezen

In het kader van de 4 mei-herdenking wordt ter afsluiting van de plechtigheden in Lochem een krans gelegd bij de gedenksteen in de gevel van de synagoge.

Daarna worden in de synagoge de namen voorgelezen van de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Joodse medeburgers van Lochem.

Aanvang 20:15 uur

“JA, IK WIL GRAAG  DONATEUR WORDEN 

Wij vragen van onze donateurs een minimumbijdrage van € 15,-.

Stichting ”Synagoge Lochem”  |  Secretariaat: Stiggoor 17, 7241 LC Lochem

synagogelochem@gmail.com

Bankrekeningnr: NL13 ABNA 0476 6229 21 – t.n.v. Stichting “Synagoge Lochem”

ARCHIEF

24 november 2024 – vrijdag

Een avond met Benjamin Moser

Boekhandel Lovink i.s.m. Stichting Synagoge Lochem en Vrienden Boekhandel Lovink

Benjamin Moser is een biograaf, redacteur en vertaler. Hij is geboren in Houston, Verenigde Staten en woont sinds 2002 in Nederland. Hij werkte jarenlang aan een biografie over de Braziliaanse schrijver Clarice Lispector. In de jaren erna schreef hij een prijswinnende biografie over de iconische schrijver en activist Susan Sontag. In 2020 ontving Moser de Pulitzer Prize in de categorie biografie. In november verschijnt zijn nieuwe boek, ‘De wereld op zijn kop: Ontmoetingen met de Hollandse meesters.’

We hebben Moser bereid gevonden naar Lochem te komen. Hij zal een lezing geven over zijn nieuwe boek en zal in gesprek gaan met Josephine Wajer-Busch en Jaap Nijstad.

Aanvang 19.30 uur

Kaarten   € 15,-

Kaarten  zijn te koop via:
• Boekhandel Lovink, Markt 18, Lochem

Benjamin Moser. Beeld Merlijn Doomernik

16, 23 en 30 november 2023 – donderdagen

Liefde in beeld

Een serie van 3 lezingen door Jaap Nijstad.

Zoals altijd zal er via de powerpoint-presentatie veel beeldmateriaal worden aangereikt en kunnen we uitgebreid met elkaar van gedachten wisselen.

16 november 2023 – donderdag

SOORTEN VAN LIEFDE

Er zijn zoveel soorten liefde: moederliefde, vaderliefde, kinderliefde, dierenliefde, vaderlandsliefde, liefde voor een sportclub of een auto, liefde voor de natuur, kalverliefde en natuurlijk de volwassen liefde. Allemaal verschillende vormen van liefde met als grootste gemene deler het positieve gevoel van een emotionele verrijking (al kent niet ieder liefdesverhaal een ‘happy end’). Al die verschillende vormen zijn vastgelegd, in gedichten, liederen, gebouwen, beelden en schilderijen. Het levert een rijke oogst aan prachtige werken op waarvan een selectie de revue zal passeren.

23 november 2023 – donderdag

VAN GODEN EN GEWONE MENSEN

Liefde is de bron voor de mooiste verhalen. Sinds de klassieke oudheid en tot op de dag van vandaag kennen we de vertellingen die als bron hebben gefungeerd voor kunstenaars uit de meest uiteenlopende culturen: Amor en Psyche, Lakshmi en Vishnoe, Lancelot en Guinevere, Ruth en Boaz, om er maar een paar te noemen. En we vinden ze stuk voor stuk terug in fraaie maar sterk verschillende uitbeeldingen, naast al die mooie werken die gaan over de liefde tussen ‘gewone’ mensen.

30 november 2023 – donderdag

DE LIEFDE TUSSEN GELIEFDEN

De grote alles overspoelende liefde tussen geliefden is een onuitputtelijke bron gebleken, voor grote kunst maar ook voor grote ophef. Ze levert opgehemelde en verguisde meesterwerken op die de kunst- en cultuurgeschiedenis alleen maar boeiender hebben gemaakt. Het grensgebied tussen liefde en lust, tussen vrijheid en inperking, is misschien wel het meest tot de ‘verbeelding’ sprekende in de kunst. En natuurlijk kunnen we hier en daar blozen of een wenkbrauw ophalen.

Jaap Nijstad

Aanvang 20.00 uur

Kaarten per lezing  € 15,-

Passe-partout voor alle 3 lezingen  € 40,-

Kaarten en passe-partout zijn te koop via:
• Boekhandel Lovink, Markt 18, Lochem
• Aan de kassa van de synagoge voor aanvang

of te reserveren via synagogelochem@gmail.com

5, 8, 11 en 12 november – 11:00 t/m 16:00 uur

Expositie Thea Bargeman

In deze expositie wordt het bijzondere tekentalent van Thea Bargeman in de schijnwerpers gezet. Haar tekeningen zijn divers en weerspiegelen haar interesse in de wereld om haar heen. Geliefde onderwerpen zijn o.a. (naakt-)modellen, dansers, muzikanten en de natuur.

De expositie is vrij toegankelijk. Een gift voor de synagoge is welkom.

8 oktober 2023

Muziekreis door Spanje en weer terug . . .

concert

’Los Vecinos’

Bart en Jan Guichelaar nemen u voor de pauze mee op een  muzikale tijdreis door de Spaanse (gitaar) muziek. Ze spelen een selectie instrumentale nummers van klassiek tot flamenco uitgevoerd op gitaar, laud, basgitaar en percussie. De muziek is van componisten zoals Tarréga, Rodrigo, Torroba en eigen werk. Hendrik Tolboom ondersteunt hen ritmisch op de cajón.

’Doña Quijote’

Natasja Valletta, zang en Bart Guichelaar spelen al jaren met hart en ziel Flamenco muziek. Ze brengen ons na de pauze terug naar Nederland. Als ’Doña Quijote’ geven sinds 2022 deze specifieke en bijzonder muziek een eigen karakter met de door hen geschreven Nederlandse teksten.

Aanvang 15.00 uur

Kaarten   € 15,-

Kaarten à € 15,- zijn te koop via:
• Boekhandel Lovink, Markt 18, Lochem
• Aan de kassa van de synagoge voor aanvang

of te reserveren via synagogelochem@yahoo.nl 

27 mei 2023 – t/m 25 juni 2023

Zie, U bent mooi

tentoonstelling + boek

Toon Klaver [1933 – 2023]   |   Lochemse schilder heeft zijn werkzame leven, naast vele andere onderwerpen, naakten geschilderd.

In de Lochemse Synagoge wordt een selectie gepresenteerd van zowel werken op papier als schilderijen die de veelzijdigheid van Toon Klaver goed laten zien.

Meer informatie >>

9, 16 en 23 mei 2023 – dinsdagen

Bewogen stilleven

Een serie van 3 lezingen door Jaap Nijstad.

Hoewel het een mooie serie is kunnen de lezingen zeker ook los van elkaar worden gevolgd.

 

Van alle onderwerpen in de kunstgeschiedenis heeft het stilleven wellicht het meest oubollige imago. We denken in eerste instantie misschien aan stoffige taferelen waarop brave boeketten en een willekeurige selectie van huisraad zo ‘knap’ mogelijk zijn nagebootst. Bij een nadere beschouwing zal blijken dat het stilleven binnen de kunstgeschiedenis niet alleen een van de oudste maar ook een van de meest dynamische genres is. De eigentijdse schilders die zich op dit thema storten zijn zo talrijk dat we rustig kunnen concluderen dat het stilleven van alle tijden is, van de klassieke oudheid tot en met de dag van vandaag.

In een drietal lezingen zullen we kijken naar oorsprong en ontwikkeling van het genre maar zeker ook naar begrippen als symboliek, compositie, kleur en abstractie. De titels van de individuele lezingen doen terecht vermoeden dat er gekozen is voor onverwachte invalshoeken.

Zoals altijd zal er via de powerpoint-presentatie veel beeldmateriaal worden aangereikt en kunnen we uitgebreid met elkaar van gedachten wisselen.

Jaap Nijstad

9 mei 2023 – dinsdag

“ROMMEL OP DE VLOER” Over de ontwikkeling van het stilleven in de kunsten die verder blijkt te gaan dan de gebruikelijke schilderkunst.

16 mei 2023 – dinsdag

“LIEVER GEEN BLOEMEN…” Over klassieke onderwerpen en vreemde details. Het stilleven tussen zonnebloemen en oud ijzer.

23 mei 2023 – dinsdag

“1, 2, 3, VEEL.” Over rijkdom en soberheid, pronkstillevens op overvolle tafels of een stilleven met één object.

Jaap Nijstad

Aanvang 20.00 uur

Kaarten per lezing  € 15,-

Passe-partout voor alle 3 lezingen  € 40,-

Kaarten à € 15,- zijn te koop via:
• Boekhandel Lovink, Markt 18, Lochem
• Aan de kassa van de synagoge voor aanvang

of te reserveren via synagogelochem@yahoo.nl 

4 mei 2023 – donderdag

Dodenherdenking

29 april 2023 – zaterdag

Ekatarina Levental – De Grens

De Grens is gebaseerd op dagboekfragmenten van Ekaterina Levental, uit de periode waarin ze als 16 jarige vluchteling aankwam in Nederland.
Ze vertelt over haar zoektocht naar een nieuwe identiteit in een maatschappij waar ze geen deel van kan zijn. We zien Nederland door de ogen van een buitenstaander, met veel humor en begrip.
Ekaterina laat op ontroerende en confronterende wijze zien hoe het leven is in een niemandsland, als enkel de hoop nog rest.

Deze voorstelling is een vervolg op haar voorstelling De Weg.

Aanvang: 20.00 uur

Kaarten à € 15,- zijn te koop via:
• Boekhandel Lovink, Markt 18, Lochem
• Aan de kassa van de synagoge voor aanvang

of te reserveren via synagogelochem@yahoo.nl 

6 april 2023 – donderdag

The Key Act

Rien Wulffraat en Esther Scheerder

Esther Scheerder, piano en Rien Wulffraat op accordeon, hebben ontdekt wat een prachtige combinatie piano en accordeon is.

In deze verrassende première stapt de accordeon naadloos in de rol van onder meer een violist of zangeres, daarbij ondersteund door de muzikaliteit van Esther op de piano.

Aanvang: 20.00 uur

Kaarten à € 10,- zijn te koop via:
• Boekhandel Lovink, Markt 18, Lochem
• Aan de kassa van de synagoge voor aanvang

of te reserveren via synagogelochem@yahoo.nl 

23 maart 2023 – donderdag – ‘Bachweken’ 

Duo con Fuoco: Bob van der Ent & Ephraim van IJzerlooij

Violist Bob van der Ent en cellist Ephraim van IJzerlooij vormen samen het duo Duo con Fuoco. Zij treden regelmatig op, en ervaren dat met name voor de muziek van Bach hun spel heel goed samenvalt. Bob en Ephraim zijn goede bekenden in Lochem. Altijd een feestje om hen aan het werk te zien.

Locatie: Synagoge Lochem
Aanvang: 20.00 uur
Er is een maximum 50 bezoekers ivm voorschriften!
Entree: € 15,-. Helaas uitverkocht! We leggen een kleine wachtlijst aan.
Stuur een mail naar info@bachwekenlochem.nl
Organisatie: Stichting Bachweken Lochem & Stichting Synagoge Lochem

Violist Bob van der Ent

cellist Ephraim van IJzerlooij

februari maart 2023

Westerborktentoonstelling/Scholenproject

Groep 8-leerlingen uit de gehele gemeente Lochem bezoeken de in de synagoge opgestelde tentoonstelling over het leven van de Joden in Kamp Westerbork.

Een belangrijke taak die het stichtingsbestuur zich heeft gesteld is het informeren van de schooljeugd in de gemeente Lochem. In nauwe samenwerking met de afdeling Lochem van Amnesty International wordt het zogeheten “Westerborkproject” uitgevoerd. Ruim 500 leerlingen van de groepen acht van de basisscholen, uit de gehele gemeente Lochem, worden in de maanden maart en april geïnformeerd over wat er in de Tweede Wereldoorlog met de Nederlandse Joden is gebeurd. 

Er wordt om te beginnen een Amnesty-les op een school gegeven. Daarna bezoeken de leerlingen een in de synagoge opgestelde tentoonstelling over het leven van de Joden in Kamp Westerbork. Ter afsluiting worden zij begeleid bij een bezoek aan het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De Stichting ”Synagoge Lochem” stelt zich garant voor de – niet geringe – kosten van dit project. Voor de bestrijding van de kosten van haar werk is de stichting afhankelijk van donaties en giften. 

Jan Bargeman (links) op een archieffoto uit 2008. Hier werpt hij samen met Albert Geesink een blik op een tekeningen van Ralph Prins, tijdens de expositie in 2008 in de synagoge Lochem. Albert Geesink houdt een cheque in de hand waarmee het Westerbork Project destijds weer even vooruit kon. Zowel Jan Bargeman als Albert Geesink hebben heel veel voor dit project betekend. Foto Archief

26 januari 2023 – donderdag

Avond van de Poëzie

i.s.m. met Lovink Academie

Vanaf 2000 vindt elk jaar op de laatste donderdag van januari de Nationale Gedichtendagplaats. Stichting Dag Lochem organiseert – vanaf het begin – op die dag de Avond van de Poëzie. Er worden mensen uit de regio uitgenodigd, die hun drie favoriete gedichten voordragen. De voordrachten worden afgewisseld met muziek.

Aanvang: 20.00 uur
Entree: € 12,-
Kaartverkoop: Boekhandel Lovink, Grote Markt, Lochem of voor aanvang aan de zaal, maar er is een maximum 50 bezoekers ivm voorschriften!

2019 – Reneé Prey met begeleiding van Rien Wulffraat en Michael Bürger

ZONDAG 26 nov 2022

ANIMA CONSORT

Een concert rond de muziek van Salamone Rossi (ca.1570-1630).

Hij was als muzikant en componist actief aan het hof van de machtige Gonzaga familie, de Hertogen van Mantua. Een joodse componist aan het katholieke hof van een Noord-Italiaanse dynastie; zeker een interessant verhaal.

Aanvang: 15.00 uur

Kaarten à € 10,- zijn te koop aan de kassa of te reserveren via synagogelochem@yahoo.nl 

09 november 2022 – woensdag

Lezing over het werk van Mendes da Costa

door Victor Brilleman – historicus

Mendes da Costa was een Nederlands beeldhouwer van Portugees-Joodse afkomst, in Amsterdam geboren. Hij leerde veel van zijn vader die steenhouwer was. Hij is opgeleid aan de Kunstnijverheidsschool Quellinus en Rijksnormaalschool voor Kunstnijverheid in Amsterdam en was de wegbereider voor de 20ste-eeuwse kunst in Nederland. Zijn stijl was monumentaal en symbolistisch met strakke lijnen en heldere vlakken. Hij maakte o.a. beelden en ornamenten voor gebouwen en heeft veel werk nagelaten dat is verspreid over een aantal Nederlandse musea. Zijn ‘aapjes’ beelden zijn heel bekend. Hij was een uniek en belangrijk kunstenaar en zijn werk is nog altijd geliefd bij een vrij groot publiek.

Aanvang: 20.00 uur

Kaarten à € 10,- zijn te koop via:
• Boekhandel Lovink, Markt 18, Lochem
• Aan de kassa van de synagoge voor aanvang

of te reserveren via synagogelochem@yahoo.nl 

Joseph Mendes da Costa in zijn atelier, 1903, foto Rijksmuseum

Twee slapende apen, 1908

21 APRIL 2022

Lezingenserie door Jaap Nijstad

Lezing nummer 4 was i.v.m. de coronamaatrdegelen niet doorgegaan, maar daarvoor hebben we nu een nieuwe datum!

‘Oude verhalen, opnieuw verbeeld’

Bijbelse verhalen, gezien door de ogen van kunstenaars, door de verschillende eeuwen heen.

Lezing 4 zal plaatsvinden op 21 april 2022
Joodse kunstenaars tussen 1800 en heden

Aanvang: 20.00 uur.

Kaarten kunt u voorlopig alleen reserveren via synagogelochem@yahoo.nl of wanneer niet uitverkocht aan de kassa.

We zullen natuurlijk de richtlijnen van de overheid betreffen de coronamaatregelen zorgvuldig blijven volgen. 

afbeelding: door Mark Gertler – ” The Rabbi and his grandchild” 1913 – uit de collectie Southampton City Art Gallery >>

Jaap Nijstad

7 APRIL 2022

Stoeien met Bach

Pianist Rien Wulffraat gaat samen met bassist Cees Wormeester stoeien met Bach. Improviseren dus. Niet iets waar je direct aan denkt bij Bach. Dat levert bijzondere muziek op!

Aanvang: 20.00 uur.

Locatie: Synagoge Lochem
Adres: Westerwal, Lochem
Aanvang: 20.00 uur
Entree: € 10,00
Kaartverkoop: online via bachwekenlochem.nl. Daarnaast zijn kaartjes verkrijgbaar bij boekhandel Lovink en de VVV Lochem, beiden aan de Markt in Lochem. Voor de verkoop van de kaartjes worden servicekosten gerekend.
Kaarten ook verkrijgbaar voor aanvang aan de zaal.

Organisatie: Stichting Dag Lochem & Stichting Synagoge Lochem

Rien Wulfraat en Cees Wormeester

29 MAART 2022

Radioman en schrijver Frits Spits komt naar Lochem

De Lovink Academie opent met hem het culturele seizoen van 2022.
Boekverkoper Eke Mannink interviewt Spits over zijn leven en werk.

Frits Spits publiceerde onder meer Alles lijkt zoals het was (2019) en Mijn West Side Story (2021). Beide boeken zijn geïnspireerd op zijn in 2018 overleden vrouw Greetje.

Spits presenteert wekelijks De Taalstaat op radio 1. Velen van een zekere leeftijd herinneren zich zijn radioprogramma De Avondspits, ooit gestart op Hilversum 3. Vast onderdeel daarin was de poplimerick, een vijfregelig vers gemaakt door een luisteraar, waarin een plaat en artiest verwerkt waren.

De Lovink Academie daagt u uit om een boeklimerick te schrijven. Titel en auteur dienen erin voor te komen. Op dinsdagavond 29 maart maakt Frits Spits bekend wie volgens hem de beste limerick heeft geschreven.

Stuur je boeklimerick voor 21 maart naar: lovinkboekhandel@gmail.com

Datum: dinsdag 29 maart 2022
Inloop: vanaf 19:30 uur
Aanvang: 20:00 uur

Kaarten à 7,50 euro zijn verkrijgbaar bij boekhandel Lovink aan de Grote Markt in Lochem.

Reserveer op tijd, want vol = vol.

Frits Spits

Een officier van justitie uit Almen
bleef lang voor haar boekenkast talmen.
Ze riep: Ik blijf zoeken,
want ik zie strafrechtboeken,
maar ik wil De Wetten van Palmen!

Lezingenserie door Jaap Nijstad

voor lezing nummer 4 komt een nieuwe datum

‘Oude verhalen, opnieuw verbeeld’

Bijbelse verhalen, gezien door de ogen van kunstenaars, door de verschillende eeuwen heen.

Lezing 1  op dinsdag 5 oktober 2021
Oude verhalen opnieuw verbeeld
(herhaling van de op 29 aug 2020 gegeven lezing)

Lezing 2  op dinsdag 19 oktober 2021
Het oude Testament in de schilderkunst van de 17e eeuw

Lezing 3 op dinsdag 2 november 2021
Het Tweede gebod en de beeldhouwkunst

Lezing 4 op dinsdag 16 november 2021 [geannuleerd]
Joodse kunstenaars tussen 1800 en heden

Aanvang op alle dinsdagavonden om 20.00 uur.

Kaarten kunt u voorlopig alleen reserveren via synagogelochem@yahoo.nl of wanneer niet uitverkocht aan de kassa.

We zullen natuurlijk de richtlijnen van de overheid betreffen de coronamaatregelen zorgvuldig volgen. Houdt daarom rekening met de kans op minder zitplaatsen dan gebruikelijk.

afbeelding: door Mark Gertler – ” The Rabbi and his grandchild” 1913 – uit de collectie Southampton City Art Gallery >>

Jaap Nijstad

4 mei 2021 Namen lezen

De herdenking van de Lochemse Joodse slachtoffers van de Nazi-terreur zal dit jaar net als in 2020, een ander karakter hebben dan voorgaande jaren. Het Corona-virus maakt dat het onmogelijk om in de synagoge bij elkaar te komen om samen te luisteren naar het oplezen van de namen.

Onze secretaris Hanjo Haneveld zal daarom de namen lezen in een lege Synagoge. U kunt dit volgen via de Lifestream van de gemeente Lochem op 4 mei.

We wensen al onze trouwe bezoekers, volgers en belangstellenden veel sterkte en gezondheid in deze bizarre tijden en we hopen iedereen, zo snel als verstandig is, weer bij onze activiteiten in de synagoge te mogen verwelkomen. De traditie van het namenlezen waarbij u aanwezig kunt zijn pakken we hopelijk in 2022 weer op.

1 april 2020   >  Somerset-overdracht door het Staring College

De jaarlijkse overdracht van het oorlogsmonument Somerset in Lochem.

Sinds 1988 verzorgen leerlingen van het Staring College het monument. De adoptie van het oorlogsmonument is een initiatief van de Stichting Februari 1941. Deze stichting heeft een fonds gesticht waaruit het SC  jaarlijks een financiële bijdrage krijgt. Zij wil leerlingen via deze actie vertrouwd maken met de geschiedenis achter ‘hun’ monument en wil ze inzicht geven in de wezenlijke waarde van het begrip ‘vrijheid’. Zo leren zij dit begrip ook vertalen naar de actuele gebeurtenissen en ontwikkelingen in de wereld. De leerlingen dragen de verzorging van het monument jaarlijks over aan een volgende groep leerlingen.

Het monument Somerset bron: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17585298)

20 maart 2020  >  afgelast

Concert in kader van de Bach-weken

Coen Dijkstra op marimba

Coen Dijkstra (1994) begon op 9 jarige leeftijd met slagwerklessen bij Johan Faber en Peter Wijnbergen, op Parnas Centrum voor de Kunsten in Leeuwarden. Momenteel studeert hij voor zijn Master of Music Solist aan de Hochschule für Musik Detmold bij Peter Prommel. Eerder studeerde hij bij Tatiana Koleva, Joeke Hoekstra, Mihaly Kaszas en Luuk Nagtegaal.

Tijd aanvang 20.00 uur
Entree € 10,-
Kaartverkoop
• Boekhandel Lovink, Markt 18, Lochem
• Aan de kassa van de synagoge voor aanvang
• info@synagogelochem.nl

februari – maart 2020  >  Westerborkproject

meer informatie volgt zsm

Een belangrijke taak die het stichtingsbestuur zich heeft gesteld is het informeren van de schooljeugd in de gemeente Lochem. In nauwe samenwerking met de afdeling Lochem van Amnesty International wordt het zogeheten “Westerborkproject” uitgevoerd. Ruim 500 leerlingen van de groepen acht van de basisscholen, uit de gehele gemeente Lochem, worden in de maanden maart en april geïnformeerd over wat er in de Tweede Wereldoorlog met de Nederlandse Joden is gebeurd. 

Er wordt om te beginnen les op een school gegeven. Daarna bezoeken de leerlingen een in de synagoge opgestelde tentoonstelling over het leven van de Joden in Kamp Westerbork. Ter afsluiting worden zij begeleid bij een bezoek aan het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De Stichting ”Synagoge Lochem” stelt zich garant voor de – niet geringe – kosten van dit project. Voor de bestrijding van de kosten van haar werk is de stichting afhankelijk van donaties en giften. 

Westerborkproject  [groep 2016]

11 maart 2020  >  

Arnon Grunberg te gast in de synagoge

Arnon Grunberg is niet alleen een groot schrijver maar ook een groot denker, dat bewijst hij maar weer in zijn nieuwste roman ‘Bezette gebieden’, het daverende vervolg op ‘Moedervlekken’, dat sinds enkele weken in de boekhandel ligt. Het boek is een moderne odyssee boordevol morele vraagstukken.
Otto Kadoke, de grensoverschrijdende psychiater uit Moedervlekken, is terug. Nadat het verhaal van zijn alternatieve therapie door een bekende auteur te boek is gesteld en een bestseller is geworden, raakt hij verstrikt in een web van halve waarheden, interpretaties en leugens dat hem zijn baan kost – en zijn reputatie vernietigt. Maar niet alleen dat: zijn moeder is inmiddels weer vader geworden en de verzorgster van vader ontpopt zich tot een onvermoeibare aanhangster van Christenen voor Israël. Op een dag, als alles verloren lijkt, staat een ver familielid voor de deur: in haar ziet Kadoke zijn kans om te ontsnappen. Ze voert hem – en zijn vader – naar de bezette gebieden, waar hij tegen zijn zin in als verlosser wordt onthaald.
Tekenaar Paul van der Steen gaat in de Boekenweek met de schrijver in gesprek.

Tijd aanvang 20.00 uur
Entree € 10,-
Kaartverkoop & Organisator
Boekhandel Lovink, Markt 18, Lochem

Boekhandel Lovink
Telefoon: 0573251679
E-mail: lovinkboekhandel@gmail.com

16 februari 2020 > Rien Wulffraat, Michael Buerger en Tiffany Vicario:

‘Een lach en een traan!’

Rien Wulffraat (piano) en Michael Buerger (contrabas) spelen Zuid-Amerikaanse en Antilliaanse muziek. Zij spelen onder meer pianocomposities van Wim Statius Muller, die door Jan Brokken wel de Antilliaanse Chopin wordt genoemd, en muziek van de Braziliaanse componist Ernesto Nazareth. Dit programma zal doorspekt worden met authentieke verhalen, verteld door de Antilliaanse actrice Tiffany Vicario.
Tijd aanvang 15.00 uur en duurt tot  ± 17.00 uur
Entree € 10,-
Kaartverkoop
• Boekhandel Lovink, Markt 18, Lochem
• Aan de kassa van de synagoge voor aanvang
• info@synagogelochem.nl

30 januari 2020 > AVOND VAN DE POËZIE

Vanaf 2000 vindt elk jaar op de laatste donderdag van januari de Nationale Gedichtendagplaats. Stichting Dag Lochem organiseert – vanaf het begin – op die dag de Avond van de Poëzie. Er worden mensen uit de regio uitgenodigd, die hun drie favoriete gedichten voordragen. De voordrachten worden afgewisseld met muziek.

De gedichten worden gebundeld in een mooi uitgevoerd boekje. Dat boekje is op de Avond van de Poëzie te koop en daarna verkrijgbaar bij Boekhandel Lovink.

Informatie over de landelijke Gedichtendag vindt u op Gedichtendag.

2019 – Reneé Prey met begeleiding van Rien Wulffraat en Michael Bürger

24 november 2019 > YENTL FLAVOUR – ETTY HILLESUM

“REIKHALZEN NAAR HET LEVEN”

Yentl Flavour neemt u mee in de denkwereld van Etty Hillesum aan de hand van een aantal van haar dagboekfragmenten. Deze worden afgewisseld met prachtige (met name Jiddische) liederen en instrumentale klanken. Naast onze vertrouwde viool en gitaren, brengen ook trommels, bekkens, fluit en woodblocs de teksten dichterbij. Als afsluiting klinkt het ontroerende lied Song of songs uit de Mauthausen Cyclus van Mikis Theodorakis in een eigen Nederlandse vertaling.

Tijd aanvang 15.00 uur en duurt tot  ± 17.00 uur
Entree € 10,-
Kaartverkoop
• Boekhandel Lovink, Markt 18, Lochem
• Aan de kassa van de synagoge voor aanvang
• info@synagogelochem.nl

22 september 2019 > C TOT DE DERDE

De drie musici Carel den Hertog (viool), Coos Lettink (accordeon) en Caspar Terra (klarinet) vormen samen Trio C tot de derde. Ze laten zich inspireren door klezmer, balkan- en zigeunermuziek. Door hun ontembare drang tot improviseren geven ze traditionele melodieën vaak bijzondere en onverwachte wendingen en creëren ze een uniek geluid.

Tijd aanvang 15.00 uur en duurt tot  ± 17.00 uur
Entree € 10,-
Kaartverkoop
• Boekhandel Lovink, Markt 18, Lochem
• Aan de kassa van de synagoge voor aanvang
• info@synagogelochem.nl

Coos Lettink (accordeon), Caspar Terra (klarinet) en Carel den Hertog (viool)

14 september 2019 > OPEN MONUMENTENDAG

In samenwerking met het Historisch Genootschap zijn er foto’s van panden in Lochem uit de wederopbouw-periode (1940-1965) te bekijken in het kader van het project van het Gelders Genootschap “Een nieuwe Tijd, Wederopbouw in de Achterhoek”.

Tijd tussen 11.00 uur en  16.00 uur
Entree gratis

Meer informatie

29 augustus 2019 > Lezing door Jaap Nijstad

aanvang 20:00 uur

Oude verhalen, opnieuw verbeeld

Bijbelse verhalen, gezien door de ogen van kunstenaars, door de verschillende eeuwen heen.

Deze  lezing is de eerste in een serie van vier. De volgende drie worden in het voorjaar van 2020 gegeven.

De 3 lezingen staan op de agenda voor de maanden april en mei 2020.

Actuele info over de exacte data zal zodra bekend, hier worden gepubliceerd

Lezing 2 
Het oude Testament in de schilderkunst van de 17e eeuw

Lezing 3
Het Tweede gebod en de beeldhouwkunst

Lezing 4
Joodse kunstenaars tussen 1800 en heden

Jaap Nijstad

20 juli 2019  t/m 24 augustus 2019 > Openstelling Synagoge

woensdagmorgen van 10.00 – 12.30 uur en 

zaterdagmiddag van 14.00 – 17.00 uur

14 april 2019  >  Philip Mechanicus ‘Wachten op transport’  door  Elisabeth Oets; verhaal & zang en Mi Ying Chen; piano

Aan de hand van fragmenten uit zijn dagboek en brieven, brengt Elisabeth Oets een hommage aan haar opa Philip Mechanicus (1889-1944) veelgeprezen, kritisch journalist bij het Algemeen Handelsblad en in 1944 vermoord in Auschwitz. Zij heeft hem nooit gekend, maar hij leeft voort door zijn indrukwekkende oorlogsdagboek “In Depot”. Zij vertelt zijn levensverhaal vanuit haar eigen familiegeschiedenis en perspectief.

Tijd aanvang 15.00 uur en duurt tot  ± 17.00 uur
Entree € 10,-
Kaartverkoop
• Boekhandel Lovink, Markt 18, Lochem
• Aan de kassa van de synagoge voor aanvang
• info@synagogelochem.nl

Elisabeth Oets, verhaal & zang
Mi Ying Chen, piano

17 februari 2019  > Lucette van den Berg  ‘A shtim fun harts’ Jiddisch van hart tot hart

Een ode aan de liefde en de veerkracht van het hart. Als troubadour van het Jiddische lied raakt Lucette met haar warme, melodieuze sopraan en rake teksten hart en ziel. Zij is met haar uitbundige blonde haardos een heerlijke verschijning om naar te kijken en te luisteren. Zij brengt een programma vol passie, zelfreflectie en humor.

Tijd aanvang 15.00 uur en duurt tot  ± 17.00 uur
Entree € 10,-
Kaartverkoop
• Boekhandel Lovink, Markt 18, Lochem
• Aan de kassa van de synagoge voor aanvang
• info@synagogelochem.nl

Lucette van den Berg. Foto RTV Seaport / PR

donderdag 31 januari 2019  > Avond van de Poëzie 

AVOND VAN DE POËZIE

Vanaf 2000 vindt elk jaar op de laatste donderdag van januari de Nationale Gedichtendagplaats. Stichting Dag Lochem organiseert – vanaf het begin – op die dag de Avond van de Poëzie. Er worden mensen uit de regio uitgenodigd, die hun drie favoriete gedichten voordragen. De voordrachten worden afgewisseld met muziek.

De gedichten worden gebundeld in een mooi uitgevoerd boekje. Dat boekje is op de Avond van de Poëzie te koop en daarna verkrijgbaar bij Boekhandel Lovink. In 2010 was ook een CD van de muziek verkrijgbaar. Informatie over de landelijke Gedichtendag vindt u op Gedichtendag.

Poëzieavond 2017 (foto’s: Gerrit de Boer)

18 november 2018  >  Di Mechaje 

Di Mechaje is een Jiddische term die betekent: PLEZIER. Het programma van deze band omvat Jiddische muziek van all over the world.
Het karakter van de nummers is melancholisch, lieflijk, vrolijk, opzwepend. De standaardbezetting is accordeon, viool, klarinet en contrabas. Maar zo af en toe gaat een van de muzikanten vreemd door z’n instrument in te wisselen voor wat percussie.
Het tempo varieert sterk en ook de instrumentatie verschilt nogal eens. Dat alles staat garant voor optredens met een gevarieerd programma.

Tijd aanvang 15.00 uur en duurt tot  ± 17.00 uur
Entree € 10,-
Kaartverkoop
• Boekhandel Lovink, Markt 18, Lochem
• Aan de kassa van de synagoge voor aanvang
• info@synagogelochem.nl

Di Mechaje

OPEN-MONUMENTEN-DAG 2018

Tijd >  zaterdag 8 september open om 11:00 uur sluit om 16:00 uur
Entree >  gratis

info@synagogelochem.nl

23 september 2018  >  A1-Blaaskwintet

Het A1-Blaaskwintet is afkomstig uit het oosten van het land. De naam A1 verwijst naar de toon waarop gestemd wordt en naar de snelweg die de woonplaatsen van de spelers verbindt.
Op hun instrumenten: fluit, hobo, klarinet, hoorn en fagot laten ze werken horen van o.a.Jan Pietersz. Sweelinck, Felix Mendelssohn Bartholdy en Antonin Dvorak. Ook klezmer komt voorbij met A klezmer wedding van Mike Curtus.

Tijd aanvang 15.00 uur en duurt tot  ± 17.00 uur
Entree € 10,-
Kaartverkoop
• Boekhandel Lovink, Markt 18, Lochem
• Aan de kassa van de synagoge voor aanvang
• info@synagogelochem.nl

Het A1-Blaaskwintet